Nieuwsitems

Hoe hou je de kwaliteit van het zwemwater in je zwembad goed? Het mooie weer is weer gearriveerd en dat betekent dat veel mensen in hun tuin weer een zwembad opzetten voor de kinderen (en vaak ook voor zichzelf).
Een zwembad wordt doorgaans gevuld met een grote hoeveelheid water en om niet enkele keren per week het zwembad te moeten vullen met nieuw water is het belangrijk dat de kwaliteit van het zwemwater goed blijft. Dat is niet alleen beter voor het milieu en voor je portemonee, maar het scheelt ook een hele hoop gedoe en tijd met het leeg maken en opnieuw vullen van het zwembad. Zeker als dat zwembad wat groter is dan een 3-rings opblaas badje voor de allerkleinsten.

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om de kwaliteit van het water in je zwembad in goede conditie te houden. Het vergt niet heel veel werk en je hebt er mogelijk weken tot enkele maanden plezier van als je het onderhoud consequent uitvoert. Hieronder sommen we enkele tips op die zeker van nut kunnen zijn om het zwemwater fris te houden:

Zwembad afdekken
Een eenvoudige handeling om te voorkomen dat er troep zoals bladeren en insecten in het water terechtkomen is het zwembad af te dekken met een afdekzeil. Dit is een kleine moeite en het voorkomt dat rommel in het zwembad gaat rotten en de kwaliteit van het water kan beinvloeden. Zeker wanneer het een aantal dagen achter elkaar te koud is om gebruik te maken van je zwembad is dit zeker aan te raden. Een afdekzeil voor een zwembad is er in alle standaard maten van de bekende merken zoals Intex en Interline, maar je kunt het ook zelf maken met een afdekzeil van de bouwmarkt. Een bijkomend voordeel van een afdekzeil is dat de warmte van de zon het zwemwater minder koud maakt. Het werkt een beetje als een broeikas-effect.

Heb je een permanent zwembad in de tuin? Dan zijn er speciale afdekzeilen voor tijdens de winterperiode beschikbaar.

PH-waarde controleren
Controleer ook regelmatig de PH-waarde van het zwemwater. Wil je langere tijd genieten van je zwembad, dan is het noodzakelijk dat de PH-waarde van het water binnen de waarden van 7.2 en 7.8 blijft. Om de PH-waarde van het zwembadwater te testen zijn speciale teststrips verkrijgbaar. Door een stipje in het water te houden verkleuren de twee kussentjes (1 voor de PH-waarde en 1 voor het chloorgehalte). Aan de kleur van de kussentjes op de stip kun je zien of de PH-waarde binnen de hierboven gestelde waarde valt.

Een juiste PH-waarde van het zwemwater is van groot belang om andere zaken zoals het chloor en anti-alg middelen goed te kunnen laten functioneren. Is de PH-waarde te hoog of te laag dan kun je chloor toevoegen aan het water wat je wilt, maar dat zal geen effect hebben. De basis is dus een juiste PH-waarde van je zwemwater.

PH-min en PH-plus middelen
Over het algemeen zal de PH-waarde - als die afwijkt van de norm - te hoog zijn en vrijwel zelden te laag. Verontreinigingen zoals bladeren en zonnebrandcreme doen de PH-waarde stijgen. Om de waarde dan te laten dalen is een middel als PH-min van bijvoorbeeld het merk Interline nodig. Los de benodigde hoeveelheid (nooit meer dan 300gram per keer en laat minimaal 12 uur voorbij gaan voor een eventuele volgende behandeling als dat nodig is) PH-min op in een emmer water en verdeel dit over het wateroppervlak van je zwembad. Op de verpakking staat duidelijk de dosering vermeldt. PH-plus is eigenlijk alleen nodig wanneer je teveel PH-min hebt gebruikt en de PH-waarde van het zwemwater lager is dan 7.2. Met PH-plus verhoog je de dan de waarde iets.

Chloortabletten
Als de PH-waarde in orde is kun je chloor aan het zwemwater toevoegen. Chloor zorgt ervoor dat verontreinig in het water wordt afgebroken zodat de waterkwaliteit goed blijft. Chloor werkt alleen goed wanneer de PH-waarde van het water correct is.
Vul je het zwembad voor de eerste keer in het seizoen met water, pas dan meteen een chloor-shock toe. Daarmee voeg je in één keer een grotere hoeveelheid chloor aan het zwembad water toe om het chloorgehalte direct op het juiste niveau te krijgen. Chloor-shock los je ook weer in de juiste hoeveelheid voor de inhoud van je zwembad op in een emmer met water die je daarna leeg gooit over het wateroppervlak. Na enkele uren test je het water met de teststrips die hierboven ook reeds beschreven zijn om te kijken of het chloorgehalte juist is. Voor het onderhoud van het chloorgehalte zijn kleine, langzaam oplossende tabletten verkrijgbaar die je in een chloordrijver kunt stoppen. Controleer regelmatig of er nog genoeg chloortabletten in de drijver zitten en controleer ook af en toe het chloorgehalte met een teststrip.

Zwembadpomp
Stilstaand water wordt sneller vies en trekt insecten aan zoals muggen. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt is het zeker bij grotere zwembaden aan te raden een filterpomp te gebruiken. Daarmee wordt het water rond gepompt en bovendien zit er in de pomp een filter dat ook de kleinste verontreinigingen nog uit het water haalt.
Zo'n pomp kost echt niet de hoofdprijs en het verhoogt het plezier dat je hebt van je zwembad.  Afhankelijk van hoe vaak het zwembad gebruikt wordt, de rommel die in het zwembad terecht komt en hoe goed je het water bijhoudt dient de filter af en toe vervangen of gereinigd te worden. 

Het beste is om de pomp continu te laten draaien en alleen uit te zetten wanneer er gebruik wordt gemaakt van het zwembad.  Dit ter voorkoming van een eventuele stoomschok, hoewel de klans daarop vrij klein is.
Het aansluiten van een pomp op het zwembad is niet ingewikkeld. Zwembaden van de bekende merken worden vaak geleverd me een pomp en bijbehorende aansluitingen, maar heb je bijvoorbeeld zelf een zwembad gemaakt dan kun je de aan- en afvoerslangen van de pomp gewoon over de rand van het zwembad in het water hangen.

Bovenstaande lijkt misschien een hoop werk, maar in de praktijk kost dit alles slechts een kwartiertje in de week. Daarmee hebben zowel ouders als hun kinderen weken lang zwemplezier bij goed weer!
    01-06-2017 10:19

Lekker spelen

Kinderen zijn gek op spelen en speelgoed.
Ze kunnen zich er uren mee vermaken. In de zomer lekker buiten en in de koude maanden heerlijk binnen.
Bij KoopToko.nl verkopen we kwalitatief goed speelgoed van bekende merken zoals Playmobil, Lego, Duplo en Nerf, maar ook zwembaden, speelgoed voor aan het strand en in de tuin en speelgoed voor de allerkleinsten. Speelgoed waarmee kinderen het hele jaar door mee bezig kunnen zijn. Speelgoed dat voldoet aan alle eisen op het gebied van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Waar ga jij vandaag mee spelen? 

Natuurlijk KoopToko.nl!

KoopToko.nl is lid van Stichting WebwinkelKeur

De waardering van www.kooptoko.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9,1/10 gebaseerd op 1250 reviews.

Adresgegevens KoopToko.nl

KoopToko.nl
van den Boogaardstraat 7
5371BC Ravenstein
(geen bezoekadres)
Tel. NL: 0486-831634
Tel. BE: +31 486-831634
(Op werkdagen bereikbaar)
E: info@kooptoko.nl

Alle bedragen op KoopToko.nl zijn inclusief BTW -

KoopToko.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring voor haar bezoekers te verbeteren en de webshop persoonlijker te maken.